MULLVADARNA – FÉLIX BRUZZONE

Mullvadarna
rör sig i gränslandet mellan romantisk roman och noir fiction. Huvudpersonen tar oss med på en jakt genom Argentina, men också genom sig själv, efter hans stora kärlek: transvestiten Maira, som kanske också är hans bortrövade bror och en infiltrerad polismördare. Allt är tvetydigt och övergår i en mardrömsaktig vansinnesfärd. Romanen tar också avstamp i dagens Argentina, det vill säga det Argentina som blev kvar efter militärjuntan på 80-talet och ställer frågor om identitetsskapande och de tiotusentals personer som försvann under militärdiktaturen. Något som författaren själv har erfarenhet av då hans föräldrar var bland dessa desaparecidos försvunna .

Bara några sidor in i berättelsen suddas Bruzzones bläck ut, prosan blir kristallklar och går in i drömmens poesi och deliriets universum. Med en febrig berättarröst får vi följa huvudpersonen till de mest udda platser, från föräldrahemmet ner till Bariloche, genom dennes personliga metamorfos, bland drömmar och paranoia, men med en skarp blick riktad mot problematiken kring diktaturens efterdyningar och de försvunna.

Félix Bruzzone (1976, Buenos Aires) studerade litteratur på Universidad de Buenos Aires och utbildade sig så småningom till grundskolelärare. Han har ut- setts till en av decenniets viktigaste författare av Argentinas största dagstidning,   Clarin. Bruzzones författarskap kretsar kring identitetsskapande i spåren av den argentinska militärdiktaturen från 1970- och 80-talet och de avtryck som denna blodiga historia lämnat i dagens demokratiska Argentina. Bruzzones föräldrar var bland de tiotusentals personer som spårlöst försvann under militärjuntans styre. 2006 startade Bruzzone bokförlaget Tamarisco. Hans första bok, novellsamlingen 76 gavs ut på samma förlag 2008. Senare samma år kom första upplagan av Mullvadarna (Los Topos). Boken gavs sedan ut i ny upplaga på Argentinska Penguin Random House. Sedan dess har en rad andra böcker av Bruzzone getts ut, både i Argentina och övriga världen.




URKÄLLAN – BARBARA KLICKA


Den unga kvinnan Kama från Warszawa anländer till den lilla kurorten Ciechocinek för rehabilitering efter två omfattande operationer. Det är inte första gången hon vistas på den här typen av plats, hon spenderade halva sin barndom på anläggningar som den här, fast det är väl inte samma sak? Nej, här är de verkligen inte barn längre. Den nya sanatorievärlden visar sig vara full av ritualer, hierarkier och oskrivna regler, som trots stor ansträngning är svåra för Kama att förstå och anpassa sig till. Kroppens anonymitet och splittring från personen i en statlig vårdapparat och den individualistfientliga byråkratin är ständigt klaustrofobiskt närvarande. Allt i den här romanen utspelar sig i mellanrummen, på gränsen mellan det sjuka och det friska, njutning och smärta, inne och ute, unga och gamla, verkligt och overkligt. I sanatoriets vardaglighet och dess dammiga mörka vrår, bakom elementen...

I denna suggestiva roman är det huvudpersonens blick som navigerar läsaren, förvillar och ibland förvränger. Klickas poetiska språk skapar en hallucinatorisk Twin Peaks-stämning. En svart sarkastisk humor ligger också hela tiden och puttrar i Kamas inre dialoger. Ibland luckras gränsen mellan denna tankevärld och verk- ligheten upp och mynnar ut i en svindlande magisk diskbänksrealism.

Barbara Klicka (1981, Warszawa) är författare, poet, dramatiker och redaktör. 2012 gav hon ut poesisamlingen same same som nominerades till Wroclaw Silesius Poetry Award. 2016 kom uppföljaren Nice, för vilken hon tilldelades Gdynia Award och Silesius Award. Hon har i många år samarbetat med Judiska teatern i Warszawa och är manusförfattare till pjäsen Elementarz, regisserad av Piotr Cieplak och uppsatt på Nationalteatern i Warszawa. Åren 2010-2014 var hon redaktör för tidskriften Cwisz som är tillägnad judisk litteratur och konst. Urkällan (Zdrój) är hennes romandebut och gavs ut på polska förlaget W. A. B. 2019.







NATTDJUR - CAMILA SOSA VILLADA


I den autofiktiva romanen Nattdjur underkastar författaren sitt eget liv fiktionens logik. Romanen tar avstamp i den lille Cristians förvandling till Camila. Mot alla odds följer pojken sin inre längtan om att få vara den han är. Som tonåring lämnar Camila den argentinska landsbygden och beger sig till Córdoba för att studera. En natt går hon till Park Sarmiento, stadens gröna lunga, där hon träffar en flock transpersoner, ledd av matriarken Tía Encarna. Sammanförda av prostitution, våld, och kärlek bildar de sin egen lilla familj i Tía Encarnas rosa hus. Levnadsöden och fabler flätas samman i en smärtsamt vacker berättelse om rätten att älska, älskas och kampen om att få vara sig själv, oavsett om man är transperson, varulv, saknar huvud eller genomgår en förvandling till fågel.

Nattdjur är ett explosivt manifest, ett vittnesbörd över det våld som samhället utsätter transpersoner för, men även en skildring över styrkan de besitter för att dag efter dag överleva. Camila Sosa Villada tar oss in i en berättelse som är lika overklig som sann, och lika smärtsam som lustfylld. Hennes röst, som är rå, uppriktig, cordobesisk, med toner av Wislawa Szymborska, Marguerite Duras och Carson McCullers, lyckas knäcka vår ofta oreflekterade tro kring de psykologiska och intima beslut som tas i en kvinnas födelse utanför det biologiska ödet.

Sensommaren 2020 stod det klart att produktionsbolaget About

Entertainment har köpt rättigheterna för en filmatisering av Las Malas (Nattdjur) efter att de accepterat Sosa Villadas krav om att ett visst antal
transpersoner ska arbeta med inspelningen, både framför och bakom kameran.

camila sosa villada (1982), en av translitteraturens stora röster, har under de senaste åren varit vida omskriven och omtalad i hemlandet Argentina. Från att ha växt upp i den lilla cordobesiska byn La Falda har Sosa Villada byggt upp en karriär som skådespelerska, sångerska och författare. Tidigare har hon även försörjt sig som gatuförsäljare, städerska och prostituerad, erfarenheter som hon har tagit med sig in i författarskapet. 2009 hade hon sin första show, Carnes tolendas, följt av en rad andra roller i serier och filmer. Camila Sosa Villada har tidigare skrivit diktsamlingen La novia de Sandro, och den självbiografiska essän El viaje inútil. Hennes senaste roman, Nattdjur har vunnit stora internationella priser som Sor Juana Inés de la Cruz 2020, Grand prix de l’héroïne Madame Figaro 2021 och Premio Finestres de Narrativa.




Kontakt

PROSAK FÖRLAG
BJÖRNSONSGATAN 17
168 43 BROMMA

PROSAKFORLAG@GMAIL.COM

PATRICIA CUKROWSKA: 073-760 77 29
LINNEA RUTSTRÖM: 076-160 19 85


︎    ︎